“Akademisyenlerin Artık Odalarından Çıkmalarını İstiyoruz”

• Malatya ikinci üniversitesi kuruluş çalışmalarını sürdürüyor. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karabulut:
  • “Akademisyenlerin artık odalarından çıkmalarını istiyoruz”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, hedeflerinin Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda olacağını,  bu kapsamda bilimle tarımı, bilimle üretimi buluşturma zamanı olduğunu kaydederek,   “Topluma ve bilime hizmet edeceğiz. Bilim herkesin okuduğu bir şey. Akademisyenlerin artık odalarında çıkmalarını ve yeri geldiğinde tarlalarda, yeri geldiğinde hastanelerde, yeri geldiğinde de sağlıklı yaşamın hitap ettiği köylerde olmalarını istiyoruz.” dedi.

Yeni kurulan ve Malatya’nın ikinci devlet üniversitesi olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi bir yandan kuruluş ve kurumsal çalışmalarını sürdürüyor, diğer yandan geleceğe yönelik akademik hedeflerini belirliyor.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş müjdesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ı 25. ölüm yıldönümü olan 17 Nisan 2018 tarihinde  “Rahmetli Özal’ın adını memleketinde yaşatmak için Malatya Turgut Özal Üniversitesinin kurulmasına karar verdik” müjdesi ile kamuoyuna açıklandı.

Daha önce İnönü Üniversitesi’ne bağlı olan Eskimalatya’daki Tacan Kışlasından dönüştürülen kampüs alanında akademik çalışmalarına başlayan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin ilk rektörlüğüne ise İnönü Üniversitesi’nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onayı ile 9 Eylül 2018 tarihinde atandı.

TBMM Genel Kurulu’nda 9 Mayıs 2018 Çarşamba günü yasalaşan “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna” ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi 5 fakülte, 1 yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu ve 1 enstitüden oluşan akademik birimleri ile kuruldu. Turgut Özal Üniversitesi İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilen Su Ürünleri Fakültesi ile Ziraat Fakültesi ve yeni kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden oluştu.

Yasa ile birlikte İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilen Sivil Havacılık Yüksekokulu, Arapgir Meslek Yüksekokulu, Akçadağ Meslek Yüksekokulu, Battalgazi Meslek Yüksekokulu, Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu, Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksekokulu, Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu, Hekimhan Mehmet Emin Sungur Meslek Yüksekokulu ile Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu da Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesine geçti.

Yasa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mayıs 2018 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.

-“Akademisyen yeri geldiğinde sahada, bahçede, çiftlikte, köyde, tarlada, laboratuvarda olmalı”

Malatya Turgut Özal Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversite olarak hedeflerinin Türkiye’deki ve dünyadaki sayılı üniversiteler arasına girmek olduğunu belirterek,

bilime tarımda, hayvancılıkta, sağlıkta ve geleneksel tamamlayıcı tıp alanlarında katkı sunacaklarını kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, topluma ve öğrencilere “4. nesil üniversite” anlayışıyla hizmet edip, akademik çalışma yürüteceklerini belirterek, “Hedeflerimiz Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda olacaktır. Bu kapsamda bilimle tarımı, bilimle üretimi buluşturma zamanıdır.  Topluma ve bilime hizmet edeceğiz. Bilim herkesin okuduğu bir şey. Akademisyenlerin artık odalarında çıkmalarını ve yeri geldiğinde tarlalarda, bahçede, çiftlikte, yeri geldiğinde hastanelerde ve laboratuar da, yeri geldiğinde de sağlıklı yaşamın hitap ettiği köylerde olmalarını istiyoruz. Kentte her yerde kendilerini iyi hissedebilecekleri güçlü bir yerleri olsun istiyoruz.” dedi

-“Araştırma merkezleri tabelada kalmayacak”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde araştırma merkezlerinin sadece tabelada kalmayacağını ve aslına uygun hizmet vereceğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Malatya Turgut Özal Üniversitesinin doluluk oranı yüzde 97. Meslek yüksekokullarımızın her birinin yöneticileriyle birebir iletişime geçtik. Öğrencilerimiz nerede kalıyor, yurt var mı, sosyal ortamla ilgili sorunları var mı diye sorduk çünkü bu çocukların her biri kendi evladımız gibi. Bizler ayrıca istihdama yönelik çalışmalar yapacağız. Öğrenciler ne iş yapacağını bilerek buradan çıkacak.” diye konuştu.

-“Üniversitenin kapıları vatandaşa açılacak”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, sunulan tüm imkanları eğitim ve bilim alanında fırsata dönüştüreceklerini, öğrencisinden profesörüne kadar üniversitenin her birimiyle ortak çalışacaklarını belirterek, üniversiteye gelen öğrencilerin bölümleriyle ilgili çalışmaları uygulamalı olarak da yaptıracaklarına ve üniversite kapılarını vatandaşa açacaklarını söyledi.

-“Eğitimlerin köylere, çiftçilere ulaşması lazım”

Yaşamın tüm unsurlarına hitap etmeyi amaçladıklarını belirten Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut şunları söyledi; “Bizim artık hastalıktan öncesinde, korunma yolları için de çalışma yapmamız lazım. Benim kanserle ilgili çalışmalarım oldu, birçok seminere katıldım. Eğitimlerin artık şehirden ilçelere, köylere, çiftçiye ulaşması lazım. Bu eğitimi artık bilim adamları versin yeri geldiğinde. Artık akademisyenimiz çiftçilik de yapabilsin, yeri geldiğinde geleneksel tamamlayıcı tıpta öğrencimiz ürün üretsin, piyasaya sunsun.”