Malatya Turgut Özal Üniversitesinde “Gençlerde Gelecek Kaygısı” Konferansı Düzenlendi

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi  tarafından  “Gençlerde Gelecek Kaygısı” konulu konferans çevrimiçi olarak düzenlendi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji bölümünde görev yapan   Dr. Öğr. Üyesi Aslı Tunca’nın moderatörlüğünde düzenlenen konferansta konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yer aldı. Konferansa Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ile  üniversitenin akademik, idari personeli ve  öğrenciler katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde teknolojinin giderek gelişiyor olması bireyleri hayatlarını yalnız idame ettirmeye yönlendirdi. Bu durum yalnızlaşmaya neden olduğu gibi kaygı ve endişe durumunu da  artırmıştır. Özellikle gençlerde gelecek kaygısı  çok yoğun hissedilmektedir. Zira, yapay zekâ kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve sosyal hayatın bazı alanlarında insana duyulan ihtiyaç azalma eğilimi göstermektedir. Bu ve bunun gibi bazı etmenler gençlerde gelecek kaygısına yol açmaktadır.” Çevrimiçi olan bu  konferansa katılımın oldukça yoğun olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Bentli  katılımcılara teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Programda konuşmacı olarak söz alan  Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlerde gelecek kaygısı üzerine şunlara değindi: “Günümüzde hız ve haz çok fazla öne çıkmıştır. Bu durum ergenlik dönemlerinin daha fırtınalı yaşanmasına sebebiyet verir. Ergenlik döneminde birey kendi kimliğini, ailesini, toplumu  sorgulamaya başlar. Bu kimlik karmaşası arasında kendi kimliğini buluyor gençler. Ailelerde baskı, korku ve sindirme yöntemi kullanılıyorsa ergenler otonomi geliştiremez, çevreyi sorgulayamaz,  kendi özerkliğine ulaşamaz.”

Çağımızın dijitalleşme yüzyılı olduğu ve  bundan kaçmaya çalışmanın olanaksızlığına değinen Prof. Dr. Tarhan    “Bu durumu bir avantaja çevirmek için dijitalleşmeyi tamamen amacına uygun kullanmak gerekir. Gençlere bir amaç sunmak gerekir ki sosyal medyadan en üst düzeyde istifade edebilsinler. Huzurlu bir ortamın, mutlu bir anne babanın olduğu ailelerde dijitalleşme bireyi yalnızlığa itmez, kişiyi dezavantajlara sürüklemez. Evin sevimli ve sıcak olması sihirli bir kavramdır. Çocuk mutlu olur, ergenlik döneminde sorun yaşanmaz. Ümit duygusunun yüksek tutulması stresi mutluluğa dönüştürür böylece kaygı ortadan kaybolur.  Kaygıyı yönetmede zihinsel esneklik çok önemlidir. Birey esnek düşünerek kaygının üstesinden gelebilir.” ifadelerine yer verdi.

Çevrimiçi olarak düzenlenen konferansta  öğrencilerin soruları  mesajlar üzerinden alındı. Konferans bazı soruların yanıtlanması ve  katılımcılara teşekkür edilmesiyle sona erdi.