MTÜ e-konferansında Akupunktur Uygulaması anlatıldı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi GETAT Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Akupunktur Uygulamasıyla Viral İnfeksiyonlara ve Covid19’a Profilaktik ve Destekleyici Yaklaşım” konulu e-konferansa Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Cabıoğlu katıldı.

E-konferans üniversitenin kendi kurumsal yazılım ve sistemi ile kurduğu uzaktan eğitim sistemi üzerinden gerçekleşti ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile günümüzün modern tıbbının birbirini desteklediği sağlıkta yeni yöntem ve uygulamalarını her zaman destekleyeceklerini ifade ederek, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ve Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yakın zamanda çalışmaların yoğun bir şekilde başlayacağını kaydetti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ve Uygulama ve Araştırma Merkezi üzerinden yakın gelecekte sertifikalı eğitimlerinde başlayacağını belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Yakın zamanda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarına başlayacağız. Bu konudaki hazırlıklarımız devam ediyor.” dedi.

İnsanlığın yüzyıllardır virüslerle karşılaştığını, ancak Covidr-19 virüsünün toplumda yayılım ve toplumda meydana getirdiği tepki bakımından ve çok fazla insan kayıplarına neden olması nedeniyle ayrı bir dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Cabıoğlu, “Covid-19 sürecinin başında toplum sanki pandemi ile ilk defa karşılaşıyormuş gibi bir reaksiyon içine girdi. Ama insanlık en az 100’den fazla büyük pandemiler geçirdi. En son geçirilen 1918 pandemisinde milyonlarca insan kaybedildi, 1. Dünya Savaşında kaybedilen insandan daha fazla insan kaybedildi. Artık virüslerle birlikte yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun için aşılar bulmalıyız. Ama her aşı bulduğumuz da virüs mutasyona uğrayacak ve aşının etkisi bizim beklediğimiz kadar olmayacak. O zaman ne yapmamız lazım? Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım. Güçlü bağışıklık istemi içinde iyi beslenmeli, spor yapmalı, kilolardan kurtulmalı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücut eczanesini kullanan Akupunktur gibi yöntemlere yönelmemiz lazım. İyi besleneceğiz, spor yapacağız, kendi sağlığımıza dikkat edeceğiz, immüm sistemini güçlendirici Akupunktur gibi bir takım Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp tedavileri kullanmalıyız. Ama bunlara yönelirken bilimsel çalışmaları göz önüne alacağız.” Dedi.

Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Cabıoğlu şunları söyledi, “Günümüzde Covid-19 için güvenirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik antiviral tedavi bulunmamaktadır. Bu nedenle profilaktik yaklaşım, yani hastalık meydana gelmeden önce özellikle risk gruplarında önleyici yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Covid-19 pandemisinde özellikle risk grubu içinde doktorlar, hemşireler, sağlık personeli ve bu dönemde kamu personeli olmasından dolayı profilaktik yaklaşım daha da önem kazanmaktadır.  Akupunktur uygulamasının, immünmodülatör etkiye neden olduğu bilinmektedir. Bu konuda son yıllarda birçok çalışma bulunmaktadır.”

Aysun bay karabulut