Akademisyenimizin Yeni Teknolojik Ürün Geliştirme Başarısı

 

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde görevli Dr. İdil Karaca Açarı’nın fikri aşamasında ve yürütülme sürecinde önemli katkıları olduğu, FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığının tanısında yeni bir yöntemin geliştirildiği TÜBİTAK tarafından desteklenen proje başarıyla tamamlanmış ve proje kapsamında geliştirilen teknolojik ürün için patent başvurusu yapılmıştır.

Projede, kendisiyle birlikte Dr. Arif Engin Çetin, Prof.Dr. Süleyman Köytepe, Prof.Dr. Burhan Ateş, Dr. Öğretim Üyesi Ceyhun Açarı, Prof.Dr. Turgay Seçkin, Prof.Dr. İsmet Yılmaz, Prof.Dr. Erbil Ünsal, Doç.Dr. Balahan Bakay ve Doç.Dr. Seda Nur Topkaya Çetin görev almışlardır.

Ailevi Akdeniz Ateşi’nin (FMF) ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın otozomal resesif geçişli bir genetik hastalık olduğunu ve Türkiye’de tahmini FMF prevalansının 1/1000, taşıyıcılık oranının ise 1/5 olarak gerçekleştiğini ifade eden Dr. İdil Karaca Açarı, proje sonuçları ve çıktısının Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının tanısına ilişkin literatürün önemli bir eksikliğini tamamladığını belirtmiştir.

Proje ekibi tarafından hastadan alınan kan örneği ile yarım saat gibi kısa bir sürede hastalığın tanısını sağlayan, taşınabilir, optik sensör teknolojisi kullanılarak yerli ve yeni bir tanı yöntemi geliştirildiğini ifade eden Dr. İdil Karaca Açarı, bu açıdan dünyada ilk olan bir yöntemi geliştirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ve bunu Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde yapmış olmanın da manevi mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak hocamızı ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

 

                                                               Dr. İdil Karaca Açarı

 

                         Proje ekibi ve teknolojik ürün

 

                                                                     Geliştirilen yöntem

TR