Bilim, Emek ve Özveriyle Yükselen Üniversite...

Rektör Karabulut, “Pandemi süreci doğa ile barışık olmayı öğretti”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünün Değerler Eğitimi Projesi kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında
3 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen e-konferansta Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Covid-19 sürecinde dezenfektan ürettiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Karabulut, doğal dezenfektanın üretimi konusunda ise çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Üniversitenin kuruluşunun ikinci yılında Dünya Çevre Günü haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Sıfır Atık Belgesini aldığını da açıklayan Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Pandemi süreci elimizdekilerin kıymetini bilmeyi ve şükretmenin önemini bir kez daha hatırlattı. Özellikle pandemi sürecinde teknoloji gerçek anlamında kullanıldı, teknoloji eğitim ve öğretim faaliyetleri açısında kullanıldı. Çocuklar ve 65 yaş üstü bireyler izinle ve saatle dışarı çıktılar. Doğanın bir kere kıymetini anladık, mevcut imkanların kıymetini anladık. İnsanlar alışveriş yapmayı özledi, ama alışverişe gitmeden yaşandığını da öğrendik. Belki de insanlık için bir imtihandı, doğaya ve özümüze dönme konusunda. Pandemi süreci bir gerçeği, şükretmeyi öğretti, elimizdeki imkanların güzelliklerini kavradık” dedi.
Türkiye’nin Covid-19 sürecini yönetmede dünyaya örnek olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Doğa temel bilimlerinin önemi bir kez daha arttı. Çözüm doğada. Doğanın kıymetini Covid-19 süreci bir kez daha gösterdi.” ifadesini kaydetti.
Prof. Dr. Karabulut, “Acı kayısı çekirdeği Malatya için ayrı bir lütuf. Gerçekten acı kayısı çekirdeğinden elde ettiğimiz ürün kanserin önlenmesi konusunda bilimsel olarak etkisini ispatladık. Diğer süreçler devam ediyor.” diyerek, Çin’de geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarında acı kayısı çekirdeğinin kullanılmakta olduğunu vurguladı.
Tüketim alışkanlıklarının Çovid-19 süreci sonrasında tamamen değişeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Gençler eskiden ayaküstü, ucuz olan, şıpşak yemek noktalarında dürüm gibi gıdaları tüketiyordu. Gençler eskisi gibi yoğunluklu olarak o noktalara gitmeyecekler. Gıda tüketim alışkanlıkları değişecek. Evde yapılan yemek ve içecekler daha çok tüketilecek. İçecek olarak gençler mutlaka pekmez içmeli. Kayısı, ceviz ve üzüm gibi gıdaları tüketmeli.” ifadelerini kaydetti.
Battalgazi Yerleşkesinde hobi bahçelerinin kurulması konusunda da çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Üniversite olarak tarımsal üretim projelerinde işbirliği tekliflerine açığız.”
Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesinin Covid-19 sürecinde kendi yerli ve milli olan uzaktan eğitim sistemi programını geliştirerek hayata geçirdiğini ve güvenirliği ve performansı yüksek, kesintisiz bir sistem üzerinden öğrencilere eğitim verildiğini kaydetti.
Üniversite Yerleşkesinin sadece bir üniversite alanı değil, aynı zamanda gençlerin aileleriyle birlikte hafta sonları ve hafta içi de dahil olmak üzere, doğayla ve tarımla atçılık ve hipoterapi merkezide dahil olmak üzere bölgeye de artı değer kazandıracak bir yaşam merkezi olması içinde projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, doğanın ve çevrenin korunmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Karabulut, Covid-19 salgını ile mücadele konusunda alınan bireysel tedbirlerin ilk günkü gibi devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu ve son dönemde düşen rakamların insanlar üzerinde rehavet oluşturmaması uyarısında bulunarak “Salgının ikinci bir olasılığının olma ihtimali yüksek. Herkes kurallara uymayı sürdürmeli” dedi.