Rektörümüz Prof. Dr. Recep BENTLİ’nin Yeni Yıl Kutlama Mesajı

Değerli Mesai Arkadaşlarım,

Kıymetli Öğrencilerimiz,

Yüzyılın felaketi olarak tarihe geçen yıkıcı depremlerin etkisi ve travmalarını asgari düzeyde tutmak, eğitim ve öğretim süreci başta olmak üzere üniversitemizdeki tüm faaliyetlerimizi aksatmadan ve sorunsuz şekilde yürütmek için samimi bir gayretle çalıştığımız bir yılı geride bırakıyoruz.

İsmini 8. Cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal’dan alan üniversitemizi, ismi ile müsemma ve Türkiye Yüzyılına yakışır bir üniversite çehresine büründürmek hedefiyle görevi devraldığımız günden bugüne çalışmalarımızı ilk günkü heyecanla devam ettiriyoruz.

Geçtiğimiz yıl içerisinde Ön Lisans düzeyinde 3, Lisans düzeyinde 21 ve Lisansüstü düzeyde 19 yeni programın üniversitemize kazandırılmasıyla öğrenci sayımız %50 oranında artmıştır.  Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile bazı idari birimlerimiz, Yeşilyurt Yerleşkesindeki yeni binalarımıza taşınmış ve daha konforlu yeni binalarda hizmet vermeleri sağlanmıştır. Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi de 2024 yılı içerisinde aynı yerleşkedeki yeni binasına taşınmış olacaktır.

Bilimsel ve eğitim alt yapımızı güçlendirmek üzere, üniversitemiz akademik birimlerinde ihtiyaç duyulan eksiklikler hızlıca tamamlanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemize yeni iki Bilgisayar Laboratuvarı ve 1 Elektrik-Elektronik Laboratuvarı kurulmuştur. Depremlerin yapılar üzerinde yarattığı hasarın tespiti ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere İnşaat Mühendisliği Bölümüne son teknoloji ürünü cihazlar alınmıştır.

Eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılan teknolojik malzeme ve materyal satın alınarak akademik birimlerimize dağıtılmıştır.

Aramıza yeni katılan akademik ve idari personelimizle insan kaynaklarımızı güçlendirdik ve yeni yılda da nitelikli personelin üniversitemize kazandırılması ile insan kaynağımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Yeni Erasmus+ ikili anlaşmalarına imza atarak öğrencilerimiz ile idari ve akademik personelimizin yurt dışında değişim programlarına katılmaları sağlanmış ve üniversitemizin kuruluşundan beri ilk kez Erasmus + kapsamında yurt dışına öğrenci gönderilmiş olacaktır.

Üniversitemizin 81 ilimizin yanı sıra uluslararası öğrencilerin de tercih ettiği bir üniversite olması hedefiyle yapılan çalışmalar neticesinde 2023 yılında yabancı öğrenci sayımız yaklaşık %50 artmıştır.

Depremin fiziki yıkımlarını tadil etmek üzere tüm yerleşkelerimizde, yeşil kampüs hedefine de uygun olarak çevre düzenleme faaliyetlerine ve yapım işlerine ağırlık verilmiştir. Yeni kurulan yerleşkemiz olan Yeşilyurt yerleşkesinde ağaçlandırma ve diğer peyzaj çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Depremin yıkıcı etkilerine rağmen yapılan özverili çalışmaların

2023 yılı özelinde akademik başarılara dönüşmeye başladığını görmek son derece mutluluk vericidir. Öğretim elemanlarımızın akademik çıktıları her geçen gün artmakta ve bunun sonucu olarak da üniversitemizin performansı da yukarılara çıkmaktadır. Üniversitemizin, 2024 yılında çok daha başarılı bir akademik yıl geçireceğine olan inancım sonsuzdur.

Gazze’de 2023 yılının son aylarında Siyonist İsrail yönetimi tarafından gerçekleştirilen soykırımda çoğu çocuk ve kadın 21000’e yakın Filistinlinin öldürülmesinin yanı sıra ülkemizde de yılın son günlerinde hain bölücü terör örgütünün saldırılarında 12 askerimizi şehit vermiş olmanın derin acısını yaşıyoruz.

Acı, hüzün, gözyaşının çok sevinçlerin daha az olduğu bir yılı geride bırakıyoruz.2024 yılının Malatyamızda ve bölgemizde deprem yaralarının sarıldığı, dünyada barışın hâkim olduğu, ülkemizde terörün kökünün kazındığı ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır başarıların elde edildiği, insanlık için sağlıklı, huzurlu bir yıl olması temennisiyle akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.

Prof. Dr. Recep BENTLİ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü