Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından 6 Haziran Diyetisyenler Günü Etkinliği ve Beyaz Önlük Giyme Töreni Düzenlendi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından 6 Haziran Diyetisyenler Günü Etkinliği ve Beyaz Önlük Giyme Töreni  düzenlendi. Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel, Diyetisyen Işınsu Kendirlioğlu, Diyetisyen Orhan Okşar, üniversite akademik personeli ile öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılan programda protokol konuşmalarına, barkovizyon gösterisine ve  sektör temsilcilerinin konuşmalarına yer verildi. Son olarak ise   beslenme ve diyetetik bölümü 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin önlük giyme töreni gerçekleştirildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan  Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Havva Esra Tütüncü şu ifadelere yer verdi: “Diyetisyenler, büyüme gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını oluşturur; kurum ve kuruluşların özelliklerine göre bireylerin günlük enerji ve besin öğelerini hesaplar, bu hesaplara uygun olarak günlük, haftalık, aylık menüler düzenler. Sağlığın korunması ve sürdürülmesi temel olup hastalık durumlarının önlenmesi temel amaçtır. Hastalık durumunda ise tıbbi beslenme tedavisi planlayan kişilerdir.”

Beslenmenin önemine vurgu yapmak için beslenme ile ilişkili hastalıklardan biri olan obeziteye dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Tütüncü şu  sözlere yer verdi: “Obezite, sağlığı olumsuz etkileyebilecek fazla yağ birikimleri ile tanımlanan kronik ve karmaşık bir hastalıktır. Obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabilir, kemik sağlığını ve üremeyi etkileyebilir, belirli kanser türlerinin riskini artırabilir. Obezite, uykuda problemler veya hareket kısıtına sebep olarak yaşam kalitesini etkiler. Sadece örnek olarak verdiğimiz obezite hastalığının ilişkili olduğu diğer hastalıkları göz önünde bulundurduğumuzda, beslenmenin önemi ve bu alanda çalışan Diyetisyenlerin sağlığın korunması ve sürdürülmesinde aldıkları rol ortaya çıkmaktadır.”

Programda söz alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel diyetisyenliğin önemini şu ifadelerle dile getirdi: “Diyetisyenlik mesleğinin önemi doğumla birlikte başlamaktadır.  Anne sütünün önemini bilen ve anlatan diyetisyenler bebeğin sağlıklı gelişmesi için alması gereken gıdaları planlayarak destek olmaktadırlar. Diyetisyenler hastanelerde hastaların perhiz yemeklerini, toplu olarak yemek yenilen kurumlarda  gıdaların kalorisinden, besin değerinden, hijyen durumuna kadar düzenlemekle sorumlu kişilerdir. Diyetisyenler,  sağlıklı yaşamımızın devam etmesi için en doğru adımları atmamıza yardımcı olurlar.”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem konukların  6 Haziran Diyetisyenler Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Genç bir üniversitenin genç bir bölümü olarak bugünü kutlamak üzere bir araya geldik. Beslenme ve diyetetik dediğimiz zaman günümüz beslenme  koşullarının neden olduğu  bazı dezavantajlar düşünülüyor. Bunları avantaja dönüştürmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek biraz  sizlerin elinde. Beslenme kültürümüz sağlıklı olmayı etkileyen temel faktörlerden biridir. Beslenme ve diyetetik bölümünü sadece insanları zayıflatmak gibi etkinliklerle uğraşan değil de daha çok yeme içme kültürünü düzenlemesi gereken bir bölüm olarak değerlendirmek gerekiyor. Özellikle buğday ağırlıklı bir beslenme kültürü Malatya’da bu durum bazı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.  Malatya beslenme kültürünün  bu anlamda çok sağlıklı olmadığı düşünülmektedir. Dolayısıyla bu bölümlerimizin bunlarla ilgili çalışmalar yapmasında fayda vardır. Bizim algımızda beslenme ve diyetetik dediğimiz zaman bir diyet uygulayıp zayıflama aklımıza geliyor ama asıl diyetisyenlerin en önemli görevlerinden biri koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasıdır. Bu anlamda sizler akademik olarak güzel çalışmalar ortaya koyacaksınız. Fastfood kültürünün yaygınlaştığı bir toplumda hızlı yaşamın, stresli yaşamın oluştuğu bir toplumda sağlıklı kalabilmenin yollarından biri de sağlıklı beslenmedir. Bu açıdan Beslenme ve Diyetetik geleceği parlak olan bölümlerden birisidir. Üniversite olarak da bu bölümümüzü önemsiyoruz.”

Etkinlikte  Diyetisyen Işınsu Kendirlioğlu ve  Diyetisyen Orhan Okşar  konuşma yaparak mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştılar, diyetisyenliğin bazı avantajlarına değindiler.

Programda son olarak Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin beyaz önlük giyme töreni gerçekleştirildi  ve ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.