“Tarım Ekonomisi Lisans Öğrencileri Proje Günleri” Etkinliği Düzenlendi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde “Tarım Ekonomisi Lisans Öğrencileri Proje Günleri” kapsamında Tarım Ekonomisi Bölümü öğrencilerinin bitirme projelerini sundukları etkinliğin açılış programı düzenlendi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, Rektör Yardımcısı ve Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Selim Özkan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel, Tarım İl Müdürü Osman Akar, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, çok sayıda akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı ve Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, “Bugünkü etkinliğimizi düzenlememizin temel mahiyeti Tarım Ekonomisi Bölümü lisans öğrencilerimizin bitirme projelerini, bir bilim şenliği atmosferinde gerçekleştirmektir. Sunumları gerçekleştirecek arkadaşlarımız aynı zamanda bölümümüzün ilk öğrencileri ve ilk mezunları olacaklar” dedi. Tarım Ekonomisi Bölümünün 2014 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Gündüz, 2020-2021 yılında ilk öğrencilerini aldıklarını dile getirdi. Meşakkatli bir süreç sonucunda bölümün aktif hale geldiğini belirten Prof. Dr. Orhan Gündüz, “Üretken bir bölümüz. Aktif olarak 2 adet TÜBİTAK 1001 projesinin yürütücülüğünü yapıyoruz. Öğretim üyelerimizde SCI gibi indexlerde taranan dergilerde yayın yapıyorlar. Bunun yanında öğrencilerimize nitelikli eğitim-öğretim hizmet sunam gayreti içerisindeyiz. Öğrencilerimizi mezun edeceğimiz bu yılda, biz onlar kadar heyecanlı ve duygu doluyuz.” ifadelerine yer verdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli konuşmalarına, “Malatya’da hem tarım açısından kayısının önemi, hem de üniversitemizin en köklü fakültesi olması nedeniyle biz Ziraat Fakültesini daha hızlı nasıl büyütebiliriz, daha neler yapabiliriz, bunun gayreti içerisinde olduk. 5 program daha eklenerek toplam 8 programla çok güçlü bir Ziraat Fakültesi haline geldik. Battalgazi yerleşkemizin tamamen Ziraat Fakültemize ait bir yerleşke olduğunu biliyoruz ama 2 fakültemiz hala buradalar. İnşaAllah Yeşilyurt yerleşkesindeki inşaatlarımız bittikten sonra çok büyük uygulama alanları olan bir fakülte olarak Ziraat Fakültemiz bu yerleşkede eğitim, öğretim, araştırma faaliyetlerine devam edecek.” ifadelerine yer vererek başladı. Prof. Dr. Recep Bentli, “programı düzenleyen hocalarımız ve öğrencilerimizi tebrik ediyor, başta Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci olmak üzere katılımlarından ötürü misafirlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci etkinlik kapsamında “Türkiye’de Tarımsal Üretim Planlaması” konu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Tarımsal Üretim Planlamasının geçmişten günümüze değin geçirdiği aşamalardan bahseden Sayın Mehmet Kilci, “Şu anki medeniyetlerin oluşmasına vesile olacak ilk tarım devrimi yerleşik hayata geçmeyle başladı. Ondaki önce küçük kabilelerle birlikte gıda, besin nerdeyse oraya doğru hareket eden atalarımız ondan sonra bitkileri yetiştirmenin, hayvanları evcilleştirmenin yollarını öğrendikten sonra yerleşik hayata geçti. Bu süreçlerle beraber devlet yapıları oluşmaya başladı. Yerleşik hayata geçen kabileler arasında yalnızca ticaret anlamında değil kültürel anlamda da gelişmeler ve yayılmalarım gerçekleşmeye başladı.” ifadelerine yer verdi.

Sayın Mehmet Kilci, “Yaklaşık 200 bin çiftçi sayımız arttı ve yaklaşık 10 milyon dekarlık alanı da geçen yıldan bu zamana kadar ilave olarak sistemimize katmış olduk. Kayıtlı alan anlamında %70’in üzerine çıkmış olduk. Birim üretim materyalimiz her neyse ondan daha fazla verim almamız gerekiyor.  Hem üretim hem yönetim anlamında en temelde verimlilik geliyor. Yatırımları da doğru zamanda doğru yere doğru şekilde yapmak ve bunları da sürdürülebilir şekilde kullanmak gerekiyor.” dedi. Mehmet Kilci konuşmalarını öğrencilerine tavsiyeler vererek sonlandırdı.

Açılış programı, üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’nin, Mehmet Kilci’ye hediye takdimi ile sona erdi.

Tarım Ekonomisi Lisans Öğrencileri Proje Günleri etkinliği 6-7 Haziran 2024 tarihlerinde 2 gün boyunca devam edecektir.